04 Disember 2011

Mana ibu saya!


Assalamualaikum dan selamat malam kepada yang melawat blog aku ni....sudi-sudilah buat macam blog sendiri untuk komen je la ye...

Entri kali ni aku nak cerita pasal kucing pulak tapi bukan pasal 'Falling Dino' tau tapi spesis yang sama macam Dino. Petang tadi aku dengan hubby n kids nak ke taman, konon nye nak berjogging...tapi kuasa Allah kan...Alhamdulillah hujan turun dengan lebat yang teramat lebatnya. Sampai kat tempat parking dalam hujan yang lebat dan air yang mencurah-curah tu ternampaklah 2 ekor anak kucing yang masih kecil sangat...aku ingat baru 3 minggu lahir kot...dalam kotak kebasahan. Anak aku pun apa lagi berlari keluar kereta dalam hujan nak menyelamatkan anak kucing tersebut. Actually aku ni bukannya cat lover sangat, tapi semenjak si Dino masuk dalam keluarga kami aku jadi simpati pada spesis Dino yang terabai ni. Anak kucing tu aku tengok dah mengeletar kesejukan dan rasenya kalau dibiarkan lama mau mati kelemasan atau kesejukan. Kami bawak balik kerumah, husband aku lekas-lekas mandikan dengan air suam untuk hilangkan air hujan yang dah kena pada anak kucing tadi. Lepas mandi kami selimutkan mereka dengan tuala tebal...kesian sangat dah la tak de ibu...dibuang pulak dalam kotak dan diletakkan di tempat yang tidak berteduh. 

Kami beri minum susu, malangnya kucing ni tak pandai nak menyusu sebab masih memerlukan ibunya. Bila aku angkat dalam pelukan aku, mereka tertidur...Ya Allah simpatinya aku dengan kucing-kucing ni. Nasib baik ada jep ubat Dino hari tu, so aku bagilah minum guna benda tu. Aku try cari info kat google, ade yang maklumkan bahawa anak kucing tak sesuai minum susu bayi sebab kandungan lactosa yang lebih, tak tahu la betul ke idak. So, malam ni jugak aku pergi cari susu dan botol susu untuk kucing ni, tapi semua kedai dah tutup. Kat Tesco ngan Giant pun tak ada, hampa lah jugak...mungkin esok aku cari lagi kat pet store.

Aku harap kucing ni boleh survive walaupun dah tak de ibunya di sisi. Mana lah ibu nya tak la pulak aku tahu. Tengok anak kucing dibuang macam tu pun aku tak sanggup, bagaimanalah manusia yang boleh buang anak sendiri yang dilahirkan di merata tempat... Kalau ada manusia yang sanggup buat macam ni iaitu buang bayi sendiri, maka mereka dah lebih daripada binatang. Nauzubillah. Janganlah tambah dosa lagi selepas dosa berzina.



Wallahualam...

02 Disember 2011

Apa ada di tingkap itu!!


Assalamualaikum kepada yang melawat blog mamasyaidah. Terima kasih kerana sudi melawat...sila jemput minum kopi..hehe.

Okay untuk entri kali ni aku nak share satu artikel yang diberikan oleh kawan aku yang sumbernya dari mana dia pun tak pasti. Ceritanya begini;

Suatu hari ada sepasang pasangan suami isteri yang baru berkahwin berpindah ke satu kawasan penempatan baru. Keesokan paginya semasa pasangan ini sedang menikmati sarapan pagi, si isteri terlihat jirannya sedang menyidai pakaian di ampaian. Si isteri mengatakan kepada suaminya, "tengok tu, pakaiannya tidak dicuci dengan bersih. Nampaknya jiran kita ini tidak pandai mencuci baju dengan betul. Mungkin dia perlu mencari sabun yang lebih baik dan berkualiti". Suami yang mendengar hanya mendiamkan diri.

Hampir setiap hari, apabila si isteri melihat jirannya menyidai pakaian, dia akan memberikan komen yang sama kepada suaminya. Sehinggalah sebulan kemudian, pagi tersebut si isteri terkejut melihat pakaian yang disidai oleh jirannya sangat bersih dan putih. Lalu si isteri pun berkata kepada suaminya, "tengok! jiran kita dah belajar cara yang betul untuk mencuci pakaian. Siapa agaknya yang mengajar dia kan?" kata si isteri kepada suami kehairanan.

Si suami membalas, "saya bangun awal pagi ini dan bersihkan cermin tingkap kita yang kotor ini"!. Si isteri terdiam mendengar kata-kata suaminya.

Nampak tak bagaimana perkara ini boleh berlaku dan sememangnya sering berlaku kepada kita. So, moral daripada cerita ini adalah sebelum memberikan apa-apa kritikan adalah lebih baik kita lihat diri kita dahulu dan bukannya hanya mencari kesalahan atau sesuatu yang tidak kena pada orang lain. Jangan menilai pada pandangan mata kasar kita yang belum tentu ianya betul atau pun tidak.




01 Disember 2011

Apabila emosional melanda diri


Assalamualaikum kepada semua pengunjung blog MamaSyaidah....
Entri kali ini aku nak cerita pasal emosional. Korang tentu tahu apa itu emosional kan. Nanti sat aku pi google maksudnya kejap bagi yang tak tahu. Definisi emosional adalah cenderung memperlihatkan emosi atau bertindak mengikut perasaan. So, entri kali ni aku nak cerita la pasal emosional ni. Apabila kita dalam keadaan tertekan kita akan cenderung untuk emosional walaupun kepada perkara yang remeh temeh. Kebanyakan orang mesti mengatakan bahawa selalunya yang emosional ni kebanyakannya adalah orang perempuan. Jangan tak tahu lelaki pun kadang-kadang ada emosionalnya apabila berlaku sesuatu kepada diri yang menyebabkan tekanan atau steress. Perasaan emosional ini boleh dielakkan dengan pelbagai cara dan kaedah. Antaranya adalah kita luahkan segalanya tekanan dan perasaan kita ketika itu dalam sehelai kertas...nak berhelai2 pun tak pe, tak derhaka pun. Luahkan segala-galanya apa yang terbuku, lepas tu tarik nafas dalam-dalam (ni biasa aku buat bila dalam keadaan sedih dan stress). Selesai semua tu, mesti korang akan lega sedikit dan lepas tu apa lagi, tak reti-reti, ambik la air sembahyang...buat sembahyang sunat ke atau kalau belum sembahyang fardhu, tunaikanlah solat tu. Lepas tu tadahlah tangan, berdoalah pada Nya, mengadu pada Nya kerana DIA tidak pernah tidak mendengar luahan dan rintihan hambanya. Menangislah jika itu dapat melegakan kita. Aku percaya lepas korang buat semua ini, semua tekanan dan perasaan yang mengganggu emosi korang tu akan hilang dengan sendirinya dan korang akan merasa lega sangat. Insyaallah... Allah tidak pernah melupakan kita hamba-hambanya, cuma terkadang kita yang sering alpa. Tekanan atau stress juga merupakan ujian daripada Allah SWT untuk menguji hambanya agar kita tidak lalai dan lupa apabila di waktu senang kita. 

Wallahualam.

Follower

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

klik klik