18 November 2011

Usaha kita adalah hasil kita

Gambar ehsan Cik Google

Usaha tangga kejayaan, seringkali kita mendengar kata-kata ini terutama ditujukan kepada pelajar-pelajar. Sebenarnya kata-kata ini juga sesuai untuk semua. Sememangnya setiap usaha yang kita lakukan akan mendatangkan hasil yang setimpal dengan usaha kita. Contohnya apabila kita hendak menghadapi sesuatu peperiksaan, kebiasaanya apabila sebulan nak periksa baru kita mula nak study, ini yang biasa yang kadang-kadang kita lihat adalah apabila setahun sebelum exam dah ready untuk study...ini jarang-jarang bukan. Jadi sekiranya hasil atau keputusannya adalah cukup-cukup makan, jangan sesekali menyalahkan takdir kerana itu adalah hasil apa yang kita usahakan.
Begitu juga dalam kerja seharian yang kita lakukan, sekiranya kita berusaha dengan bersungguh-sungguh dan fokus dalam setiap yang kita lakukan, insyaallah hasilnya setimpal dengan usaha yang kita lakukan. Sekiranya usaha yang dilakukan adalah sederhana, maka hasilnya juga sederhana dan janganlah kita mengharapkan yang cemerlang jika usaha yang kita buat pun hanya sederhana. Tetapi jika usaha kita bersungguh-sungguh, hasilnya akan menjadi cemerlang. Jangan kita mudah dibuai dengan angan-angan untuk mendapatkan hasil yang cemerlang jika usaha kita tidak sampai ke tahap cemerlang juga.
Sekiranya kita merasakan bahawa kita dah berusaha dengan bersungguh-sungguh tetapi hasilnya tidak seberapa jangan pula disalahkan takdir. Cuba lihat kembali dengan usaha yang kita lakukan dan lihat-lihat semula mungkin ada kesilapan yang dilakukan dalam kita melakukan usaha tersebut. Penghalang kepada kejayaan adalah diri sendiri, bukannya pada kecacatan atau kekurangan.

Lihat kembali diri, tanya pada hati dan adakah keikhlasan bertakhta di hati. Renung-renungkan...

Wallahualam.

1 ulasan:

Follower

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

klik klik