26 November 2011

Senyumlah Wahai Hati


Senyumlah wahai hati, aku pasrah dan redha dengan ujian Mu Ya Allah. Aku rindu untuk mendakap rahmat Mu Ya Allah yang tersembunyi dalam syukurmu, dalam pasrahmu dan dalam redhamu. Janganlah bersedih wahai hati kerana aku percaya Allah sentiasa di sisi mu. 

Janganlah dikau menyimpan dendam di sisimu wahai hati kerana dendam itu bisa menghancurkan sebuah ikatan hubungan dan persahabatan. Wahai hati bertenanglah setenang air mengalir walaupun kadang kala terhalang oleh sesuatu untuk membuat ia terus mengalir. Teruskan hidup ini seperti biasa, sentiasa berdoa agar diberi ketenangan dan kebahagian dalam hati oleh Penciptamu yang Maha Agung. 

Wahai hati maafkan kesalahan mereka yang menyakiti mu dan jangan engkau ego atau malu untuk meminta maaf walau kecil atau besar kesalahan yang kamu lakukan. Andaikata kemaafan tidak diterima, janganlah bersedih wahai hati, serahkan semua pada Nya yang Maha Mengetahui. Serahkan segalanya pada Nya kerana  sesungguhnya Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk mu wahai hati. Jangan dicerca dan jangan dihina mereka yang menyakitimu tetapi mohonlah kepada Allah swt agar mereka dilembutkan hati seperti mana Allah melembutkan besi kepada Nabi Daud. 

Wahai hati, doakan kebaikan untuk mereka yang manyakitimu dan sentiasa memaafkan mereka agar mereka tidak terhalang andai kata ajal menjemput diri. Jangan bersedih wahai hati, sentiasa ikhlaskan diri dan hiasi peribadimu wahai hati agar kamu tidak menyakiti sehingga boleh membuatkan syaitan menghiburkan diri. Wahai hati, latih dirimu dengan ketaqwaan dan keyakinan diri bahawa Allah mengujimu wahai hati tanda kasih dan sayangnya pada mu dan agar kamu sentiasa muhasabah diri.

2 ulasan:

 1. :) :) :)
  i'm back
  terbaeekkk!!!!
  jengjalan dari mknace unlimited

  BalasPadam
 2. senyum la sentiasa dan moga gembira selalu
  :-)

  BalasPadam

Follower

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

klik klik