15 November 2011

Malaysia Menjuarai Carta, Tahniah!

 

Tajuk surat khabar Utusan Malaysia hari ini, Obesiti: Malaysia tertinggi di ASEAN. Wow! kenapa ye? Menurut Utusan juga Malaysia berada di tempat Pertama di kalangan negara-negara ASEAN dan keenam di rantau Asia Pasifik yang menghadapi masalah obesiti. Kenapala yang ini Malaysia mengungguli carta, kalau Sea Games ke okay lah jugak. Rasenyalah kan mungkin disebabkan Malaysia ni terlampau banyak makanan yang sampai kadang-kadang aku pun naik pening nak pilih makanan untuk breakfast atau lunch. Tu belum masak kat umah lagi tu, kalau tak berminyak, tak pedas rase tak lengkap pola pemakanan.Makanan yang berkolestrol tu la menjadi pujaan hati...bukan nak cakap kat orang, tapi cakap kat diri sendiri jugak. Bila dengar ceramah kesihatan ade la tersedar sekejap lepas tu lupa daratan dah..nampak makanan macam-macam bentuk, warna dan rasa tergoda jugak. Malaysia ni mewah dengan makanan dan adakalanya pembaziran juga berlaku apabila makanan yang tidak dihabiskan dibuang begitu sahaja. Minta dijauhkan (nauzubillah!) kalau satu hari nanti Allah Taala tarik nikmat dan kemewahan makanan yang kita nikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Follower

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

klik klik