11 November 2011

11.11.11 Cantik ke tarikh ni??Hari ni 11.11.11, cantik ke tarikh ni? Memang cantikkan....aku terbaca surat khabar hari ni, satu berita iaitu menanti bayi yang lahir pada hari ini especially dekat Terengganu mesti no kelahirannya jadi 11111111. Manakala dekat Indonesia pulak ramai yang mendaftar untuk berkahwin pada tarikh ni, tapi apa istemewanya tarikh ni? Ramai  yang kata tarikh ni senang nak diingati, unik dan cantik.

Bagi aku tarikh ni biasa aje, memang tak dinafikan ianya tarikh yang unik, senang diingati sama seperti  tahun lepas 10.10.10 nanti tahun depan pulak 12.12.12 memang cantik. Bagi aku yang pastinya hari ini adalah hari Jumaat dan penghulu segala hari. 

Apa yang perlu kita ingat adalah pada hari Jumaat inilah diciptakan Nabi Adam dan pada hari itulah dia diturunkan ke bumi, hari Jumaat juga diterima taubatnya, pada hari itu juga beliau diwafatkan. Dan pada hari Jumaat jugalah akan terjadinya kiamat yang kita manusia tidak tahu bilakah ia.

Tarikh cuma sekadar tarikh untuk diingati, tetapi apakah pengisian kita dalam menghadapi tarikh yang semakin lama semakin meningkat seiring dengan usia kita. Kadang-kadang terfikir dalam benak fikiran ini apakah amalan yang dilakukan selama ini diterima oleh Allah swt atau apakah kebaikan yang dilakukan adalah ikhlas kerana Allah swt. Terasa masa berlalu begitu pantas, kita lihat sekarang dunia semakin maju, pelbagai teknologi dan bangunan-bangunan pencakar langit semakin banyak dibina. Bukankah ini tanda-tanda awal kiamat? Wallahualam.....

Sekadar mengingati diri sendiri yang kadangkala alpa dengan keseronokan di dunia. Mohon dijauhkan dari perkara-perkara yang boleh melalaikan dan semoga setiap amal kebajikan yang dilakukan ikhlas kerana Nya.. Selamat menempuh tarikh-tarikh seterusnya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Follower

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

klik klik