15 April 2011

Sardin Bonda

Assalamualaikum semua...

Hari ini anak-anak dok request suruh masak sardin..(nasib baik la sardin, kalau yg lain2 payah nak cari dah lah akak ni tgh bz study...pandai anak aku...). Okaylah...alaa sardin bukan susah...semua orang boleh buat...tak kisahlah dik..yg penting akak nak tulis gak...resepi sardin ni memang dr arwah mak aku, so sampai sekarang terikut-ikut lah cara dia menyediakannya.. so jom tengok resepinya...



Bahan-bahan:
dah tentulah sardin 1 tin (ikut suka la nak besar ke kecik...aku suka sardin ayam brand memang sejak berzaman lagi)

Bahan ni kena blender kasi hancur
5 biji cili merah besar
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan

Bahan lain
Sebiji bawang besar
asam keping/air asam jawa/perahan limau nipis (mana-mana satu pun boleh...jgn letak semua pulak)
Garam secukup rasa

Cara nak menyediakannya

Pertama sekali mesti bukak tin sardin (kalau tak buka macam mana nak masak ye tak..hehe). Masukkan dalam mangkuk. Panaskan sedikit minyak, goreng dulu ikan sardin tersebut sekejap (hati-hati sikit nanti dia ada percikan-percikan cubitan sayang...huhu). Lepas tu angkat dan ketepikan, tumis bahan yang dah diblender tadi masukkan asam keping/air asam jawa/perahan limau nipis (mana-mana satu pun boleh...jgn letak semua pulak) hingga naik bau...pastikan cili tu masak betul-betul...api slow ye, jgn kasi hangit...and then masukkan pula sardin yang dah goreng sekejap tadi, lepas tu masukkan sos sardin yang dalam tin tadi, bawang besar dan 2 cawan air. Tunggulah hingga mendidih, masukkan garam dan masaklah hingga masak...lepas tu boleh hidang and nyum,nyum,nyum....senang je 10 minit pun tak sampai....

Selamat mencuba...aku nak meneruskan ulangkaji aku nih....wish me luck ok...insyaallah
Wassalam...

5 ulasan:

  1. wahhh .. sedapnya sardin tuh ...
    hari nieh pon fyezah makan sardin :)

    BalasPadam
  2. fyzah: nasib baik la diorang dok request sardin je...senang skit

    BalasPadam
  3. oh sardin..kali terakhir merasainya ialah 5bulan lepas huhu..rindu plak nak makan ia..

    BalasPadam
  4. kesiannya... 5bln dh x rase sardin...camana tu??

    BalasPadam
  5. smlm baru je makan sardin .mak tatau nk masak pe .HEHE . :)

    BalasPadam

Follower

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

klik klik