11 April 2011

Sambal Bilis Cili Api

 



Sambal bilis cili api ni menjadi makanan kegemaran family aku dari dulu lagi..especially kalau bulan puasa (dah fikir pasal puasa lak ni...) lagi sedap kalau dimakan masa nasi tengah panas2...memang terbaekk punya...anak-anak aku cukup suka dan ini lah masakan yg paling simple, senang dan cepat nak sediakan terutamanya mcm aku yg selalu terkejar-kejar dgn masa...maklumlah masa yg dah ditinggalkan tak boleh nak patah balik untuk dikutip kembali...(ayat nampak suci dan bermotivasi betul...) tapi betullah kan...selalu kita ni cakap tak cukup masa, tak sempat, tak ade masa...sebenarnya kita yg tak tahu menghargai masa...(ni apasal keluar cerita masa lak ni...nak citer pasal resepi sambal..hehe) okaylah sambal ni ada jugak orang panggil sambal gila, aku pun tak tahu kenapa dipanggil mcm tu...setakat ni belum la lagi gila bila nak buat sambal ni, tapi mungkin sebab kita kena tumbuk dia gila-gila dulu kot....so ini resepinye:

15 biji cili api  (ikut suka kalau nak lagi pedas tambah je)
sedikit ikan bilis (ikut suka jugak la, agak2 ...rendam la dlm 10 minit bagi dia lembut sikit)
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan
garam secukup rasa
sedikit gula
air asam jawa

Cara membuatnya:

Cili api, bawang merah, bawang putih dan belacan ditumbuk hingga lumat. Masukkan ikan bilis tumbuk kasar tak perlu la sampai lumat. Kemudian panaskan minyak, bila dah panas masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi dan goreng dengan api sederhana, masukkan air asam jawa sedikit garam dan gula. Goreng hingga masak agak kehitaman tapi bukan hangit tau.....selamat mencuba!

Masakan yang simple dan mudah nak sediakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Follower

My Birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Our Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

klik klik